Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и синдикатите да договарят минималната работна заплата - вместо

...
Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и синдикатите да договарят минималната работна заплата - вместо
Коментари Харесай

Финансова новина, която касае всички ни: Това са трите точки, по които ще се договарят заплатите!

Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и синдикатите да договарят минималната работна заплата - вместо горна и долна граница на заплатата двете страни да се договарят въз основа на три сюжета, включващи линията на беднотия, инфлацията и най-често срещаната междинна работна заплата, планува предлагането, показано от отрасловия министър Бисер Петков, оповестява " Дарик ". То е изпратено до обществените сътрудници преди седмица и макар че към момента липсват публични позиции, Петков е оптимист по отношение на постигането на консенсус за механизъм, по който ще се договаря минималната заплата за всяка година.

Заради разногласието сред работодатели и синдикати, дали да има диапазон с долна и горна граница при договарянето на минималната работна заплата, общественото министерство предлага три спомагателни опорни точки, които да се преглеждат по време на договарянията.

Първият сюжет включва знаците линия на беднотия и междинен брой на работещите лица в едно семейство. Вторият сюжет съотнася брутната добавена стойност на едно лице по отношение на годишната инфлация, а третият съпоставя минималната работна заплата по отношение на най-често срещаната междинна заплата, като минималната би трябвало да бъде 66 % от междинната. На базата на тези три сюжета ще се дават три числови оценки за размера на минималната заплата, изясни министър Бисер Петков.

" Около тях да преговаряме, без да им споделяме това да бъде оценката, това е диапазонът или това е интервалът, който вие би трябвало да постигнете. Ние им даваме три ориентира, могат да се спрат на един ", уточни Петков.

Ако двете страни реализиран съглашение, страната ще го признава и то ще влиза в действие. Ако не съумеят, държавното управление ще дефинира размера на минималната заплата. Предлага се договарянията да стартират в края на март, когато има статистическа информация за миналата година, а контрактуваният размер да не е по-малък от настоящия размер на минималната заплата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР